CFL Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları

Kompakt flüoresan lambalar, kısaca CFL, enerji tasarrufu sağlıyor, fakat her yerde kullanılamıyor. Tam boy flüoresan aydınlatmanın daha küçük versiyonları olan CFL, popülarite kazanırken hem avantajları hem de dezavantajları var. Karşılaştırın ve sizin için doğru olup olmadığına karar verin.

cfl

cfl

CFL Kullanmanın Avantajları

  • CFL’lerin ne kadar büyük olduğunu duymuşsunuzdur, bunun bir nedeni enerji verimliliğidir. CFL’ler akkor ampullerden 4 kat daha verimlidir. 100 W bir akkor ampulü 22 W CFL ile değiştirebilir ve aynı miktarda ışık alabilirsiniz. CFL’ler, akkor lambalardan % 50-% 80 daha az enerji kullanır.
  • Başlangıçta maliyeti yüksek olsa da CFL’ler uzun vadede daha ucuzdur, çünkü geleneksel akkor ampullerin 10 katına kadar dayanırlar, elektriğin üçte birini kullanarak ciddi tasarruf sağlarlar. Ayrıca dimmerlerle çalışan CFL’ler de bulunuyor.
  • Yeterli şekil ve boyutları ile CFL çok yönlüdür ve onları, gömme armatürler, masa lambaları, bahçe aydınlatma veya tavan aydınlatma için de kullanabilirsiniz.
floresan

floresan

CFL Kullanmanın Dezavantajları

  • CFL’ler yalnızca ortam aydınlatması içindir; görev odaklı veya spot ışığa veya dar ışık demetlerinin gerekli olduğu yerlerde uygun değildir.
  • CFL’lerin yaklaşık 10.000 saat ömrü vardır, fakat onları çok sık açıp kapatmak, ömrünü önemli ölçüde azaltabilir. Bu ampuller, sadece açılıp kapanmadan bir süre bırakılacak yerlerde kullanılmalıdır.
  • Dimmer bir anahtarla kullanmak için tasarlanmamış bir CFL hızla yanabilir. Aynı şey zamanlayıcılarla CFL’leri kullanmak için de geçerlidir.
  • CFL’ler dış mekânlarda sıcaklıklara karşı duyarlıdırlar ve düşük sıcaklık düşük ışık seviyelerine neden olabilir. Ambalajında dış mekân kullanımına uygunluğunu kontrol edin.
  • Çevreye duyarlı tüketiciler için en endişe verici şey, CFL’lerdeki cıvanın varlığıdır. Ampul kullanıldığında herhangi bir tehlike oluşturmaz, ancak kırılır veya dikkatli bir şekilde atılmazsa cıva serbest bırakılabilir.

Yanıtla