Bitkilere bakmanın püf noktaları nelerdir?

Evimizde bulunan saksı bitkileri, dekorun vazgeçilmez birer parçası olmaktadır. Saksı bitkilerinin solup yapraklarını dökmesinin ve ölmesinin en büyük nedeni, fazla sulamaya maruz kalmasındır. Aşırı sulama bitkilerin köklerini çürüttüğünden, yapraklar dökülür ve bitkiniz sanki kurumuş ve susuz kalmış gibi sararmaya başlatır. Çiçeğin suya gereksinim duyup duymadığını anlamanın en etkili yolu, parmağınızı toprağın içine birkaç santim daldırmak ve nemini kontrol etmek.

bitki

Eğer bitkinin kökleri hafif bile olsa nemliyse, bu durum sulamanıza gerek olmadığının bir göstergesidir. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için ışık çok önemlidir. Bitkilerinizin rengi gittikçe açılıyor ve yaprakları düzensiz bir şekilde yayılıyorsa, bu onun ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Bazı saksı çiçekleri loş ışıkta aylarca yaşayabilirler ama sonuçta onlar da solar ve ne yazık ki ölmektedir. Bitkileriniz güçlü ve güzel olması için onları beslemelisiniz. Bahardan başlayarak yaza kadar toprağı gübrelemek gerekmektedir. Büyümesi ve yeşil renk alabilmesi için bitkiye gereken madde azottur. Çiçek açmak ve meyve vermek içinse, fosfor gerekmektedir. Dayanıklılık veren madde galyumdur ancak en doğrusu, hazır gübrelerden almaktır.

Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar, aynı zamanda aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşmektedir. Hiçbir bitki özellikle de sulama sonrasında, direkt güneş ışığına çıkarılmamalıdır. Evin içinde bitkileri kaloriferden, pencereden uzak aynı zamanda aydınlık bir yere yerleştirmeniz faydalı olacaktır. Bitkiler saplarından hafifçe çekildiğinde, saksısından ayrılmaya başlamışsa, saksının değiştirilme zamanı gelmiştir ve bu işlemi hemen yapmanız gerekmektedir. Saksının bitkiye oranı yaklaşık olarak aynı olması gerekmektedir.

Köklerin aşırı yayılmadan, rahatça büyüyebilmeleri için gerekli olan ideal saksı çok önemlidir. Seramik saksılarda kökler daha rahat hava alır, ancak toprak daha çabuk kurutmaktadır. Eğer suyu hep fazla kaçırıyorsanız, seramik saksı ideal olacaktır. Plastik saksılarda kökler daha eşit oranda yayılır, suyun da buharlaşması olanaksız kılmaktadır. Palmiyelerin kökleri uzun olur olmasından ötürü derin saksıya ekilmeleri gerekmektedir. Orkideler ise, birden fazla delikli saksıları tercih edilmesi gerekmektedir. Menekşe ise yapraklarının üzerinde suyu hiç sevmez bu nedenle ona uygun bir saksı almak idealdir.

Yanıtla